31/8/2015 – STRIP O DJEČJIM PRAVIMA PO PRVI PUT KAO IZDANJE ZAVODA ZA UDŽBENIKE I NASTAVNA SREDSTVA U CRNOJ GORI

29/8/2015 – AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA I CRNOGORSKI KOMITET PRAVNIKA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽRTAVA PRINUDNIH NESTANAKA: POSMRTNI OSTACI ŽRTAVA ZLOČINA PROCESUIRANIH U CRNOJ GORI JOŠ UVIJEK NISU PRONAĐENI
29/08/2015
3/9/2015 – POVODOM PREDLOGA ZAKONA O JAVNIM OKUPLJANJIMA
03/09/2015

31/8/2015 – STRIP O DJEČJIM PRAVIMA PO PRVI PUT KAO IZDANJE ZAVODA ZA UDŽBENIKE I NASTAVNA SREDSTVA U CRNOJ GORI

Nevolje_sa_Rokijem_press

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica je ove školske godine po prvi put u svojoj istoriji objavio strip kao nastavno sredstvo. „Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima“ – strip nastao 2013. godine u okviru zajedničkog projekta „Djeco, pišite Ombudsmanu!“ Akcije za ljudska prava (HRA) i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman) – objavljen je kao dodatak udžbeniku za predmet Građansko vaspitanje za VI razred.

Nacionalni savjet za obrazovanje je u decembru 2013. godine odlučio da ovaj strip postane pomoćno nastavno sredstvo u nastavi Građanskog obrazovanja u osnovnim školama u Crnoj Gori. U toku prošle školske godine 2014/2015, HRA i Ombudsman su uz podršku UNICEF-a, Švajcarske ambasade u Beogradu i Britanske ambasade u Podgorici obezbijedili 16000 primjeraka prvog izdanja stripa svim učenicima VI i VII razreda osnovnih škola.

U projekat je uloženo mnogo entuzijazma i raduje nas da su „Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima“ kod učenika postale prepoznatljive i rado čitane.

Autori stripa, izabrani na osnovu javnog konkursa, su Svetozar Obradović iz Novog Sada, Ante Krstulović iz Splita, i učenici literarne sekcije OŠ „Radomir Rakočević“ iz Mojkovca pod vođstvom nastavnice Mariole Stanić: Valentina Stanić, Todor Raičević, Ivana Medojević, Anđela Stanić, Božidar Medojević, Anđela Medojević, Duško Zejak i Milan Filipović. Strip je nacrtao Ilija Nikčević iz Nikšića, akademski umjetnik.

Još jednom zahvaljujemo donatorima koji su podržali ovaj projekat, kao i svima koji su omogućili da se on pojavi kao izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

O stripu su kazali…

„U strip-knjižici Nevolje s Rokijem i druge priče o dječjim pravima nijesu skrivani problemi koji postoje u našem društvu. Naprotiv, autori su se hrabro uhvatili u koštac s najvećim i tako čestim školskim i porodičnim problemima mladih danas. Uzrasni identiteti mladih, koji se, između ostalog, oblikuju i uz pomoć medija, kao i njihov prezir prema svim oblicima grube didaktike (u koju smo kao nastavnici, ako smo spremni iskreno da priznamo, skloni da skliznemo) motivisali su autore scenarija da u stripu otvoreno progovore o: vršnjačkom nasilju, diskriminaciji, nasilju u porodici, učešću učenika u donošenju važnih odluka u školi, problemima koje mladi imaju u vezi s „autoritetima.” (Nađa Durković, Uputstvo za korišćenje stripa, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva)

„Jako sam se obradovao kada sam pročitao strip Nevolje s Rokijem i druge priče o dječjim pravima. Posebno što mislim da su dječja prava jako važna, a da se o njima malo govori… Vjerujem da će se obradovati i moji vršnjaci…“ (David, učenik 7. razreda)

Strip je u cjelini dostupan i na internet stranici HRA i internet stranici Ombudsmana.

Tim Akcije za ljudska prava