2/3/2014 Povodom prebijanja pripadnika LGBT zajednice

24/02/2014 Apel Ustavnom sudu
24/02/2014
25/3/2014 Povodom novog odlaganja iseljenja stanovnika naselja Zvjerinjak
25/03/2014

2/3/2014 Povodom prebijanja pripadnika LGBT zajednice

Akcija za ljudska prava osuđuje jučerašnji napad u Podgorici na dvije gej osobe, koji se, na osnovu informacija o incidentu koje smo dobili od kolega iz LGBT Foruma Progres, dogodio samo zbog njihove seksualne orijentacije. Ovaj napad je ohrabren atmosferom nekažnjivosti za krivična djela počinjena do sada iz mržnje prema pripadnicima LGBT zajednice.  

Apelujemo na gospodina Veselina Vučkovića, v.d. Vrhovnog državnog tužioca da se obrati javnosti i, pored obavještenja o procesuiranju jučerašnjeg napada, saopšti:

1) da li tačno da državno tužilaštvo nije pokrenulo nijedan krivični postupak protiv huligana koji su pokušali da linčuju učesnike parade ponosa u Budvi?

2) da li je tačno da državno tužilaštvo nije pokrenulo nijedan krivični postupak protiv huligana koji su uništavali imovinu i kamenicama napadali i povrijedili pripadnike policije koja je obezbjeđivala učesnike parade ponosa u Podgorici?

3) ako je prethodno tačno, zašto se tužilaštvo u tim slučajevima opredijelilo samo za prekršajno gonjenje?

4) koliko je i na koji način – s kojom kvalifikacijom – procesuirano prijava prijetnji smrću i drugih ugrožavanja sigurnosti LGBT osoba?

5) kako komentariše činjenicu da je Kanada odobrila azil aktivisti za ljudska prava i homoseksualcu Zdravku Cimbaljeviću, zato što je ocijenila da državni organi Crne Gore nisu bili u stanju da odgovarajuće procesuiraju brojne prijetnje kojima je bio izložen?

6) šta je državno tužilaštvo učinilo da primjeni i promoviše izmjene Krivičnog zakonika iz 2013. godine, kojima je propaganda mržnje po osnovu seksualne orijentacije postala krivično djelo i uvedeno strožije kažnjavanje za zločine iz mržnje po osnovu seksualne orijentacije?

Crnoj Gori, kao evropskoj državi koja teži vladavini prava, ne priliči da u njoj LGBT osobe žive kao građani drugog reda, u strahu od otvorenog ispoljavanja mržnje i nasilja protiv kojeg država ne uspijeva da ih zaštiti. Krajnje je vrijeme da državno tužilaštvo pristupi ozbiljnom i zakonitom suzbijanju zločina iz mržnje.

 

Tim Akcije za ljudska prava