12/12/2013 Osuda kamenovanja prostorija Hrvatske građanske inicijative

11/12/2013 HRA uputila urgenciju za zbrinjavanje šest porodica iz nikšićkog naselja Zvjerinjak
11/12/2013
Obuka novinara iz domena ljudskih prava i sloboda i profesionalne etike
15/12/2013

12/12/2013 Osuda kamenovanja prostorija Hrvatske građanske inicijative

334359

Foto: Siniša Luković

NVO Akcija za ljudska prava osuđuje kamenovanje prostorija Hrvatske građanske inicijative u Tivtu i upozorava na zabrinjavajuću činjenicu da se izlivi mržnje u odnosu na hrvatski narod u Crnoj Gori ponavljaju.

Podsjećamo na govor mržnje u vidu grafita ispisanih na sandučetu HGI u martu ove godine i zidu Osnovne škole u Tivtu prošle godine, od kojih je počinilac u prvom slučaju procesuiran za prekršaj, dok u drugom slučaju počinioci nisu utvrđeni. Podsjećamo i na kamenovanje autobusa sa navijačima iz Hrvatske prošlog ljeta u Branelovici – zbog čega je maloljetnim počiniteljima izrečena mjera pojačanog roditeljskog nadzora, kao i na slučaj kamenovanja autobusa s navijačima Hajduka u Budvi ovog ljeta – gdje počinioci još uvijek nisu otkriveni.

Apelujemo na nadležne da što prije otkriju i ozbiljno kazne počinioce i ovog incidenta i prethodnih izliva nacionalne mržnje. Ustav Crne Gore u članu 7 posebno zabranjuje izazivanje i podsticanje mržnje po bilo kom osnovu. I ovo i slična ispoljavanja mržnje protiv nacionalnih i drugih manjinskih zajednica su posebno opasna po demokratsko društvo i zaslužuju da budu strogo kvalifikovana – ne kao običan prekršaj, već kao krivična djela Izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, ili druga krivična djela izvršena iz mržnje koja kao takva zaslužuju strožije kažnjavanje, u skladu s ovogodišnjim dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore.