23/10/2013 Apel HRA povodom učestalih napada na pripadnike LGBT zajednice u Crnoj Gori

23/10/2013 Medijsko samoregulatorno tijelo prihvatilo žalbu Akcije za ljudska prava na postupanje Pobjede
23/10/2013
30/10/2013 Povodom hapšenja mještana Beransela – slom pravde
30/10/2013

23/10/2013 Apel HRA povodom učestalih napada na pripadnike LGBT zajednice u Crnoj Gori

320207

Foto: Boris Pejović

Akcija za ljudska prava najoštrije osuđuje učestale napade na pripadnike LGBT zajednice i njihove prijatelje, koji su uslijedili nakon Povorke ponosa koja je u Podgorici održana u nedjelju, 20.10.2013, i poziva policiju i državne tužioce da upotrijebe sve svoje nadležnosti da ozbiljno sankcionišu ovakvo nasilničko, nerazumno i kukavičko ponašanje.

Najnoviji napadi na LGBT osobe po principu ”20 na jednoga” dokazuju već poznat visok nivo homofobije u Crnoj Gori i pratećeg kukavičluka. Javnosti su od nedjelje poznata dva prijavljena napada, dok većina ovakvih slučajeva ni ne stigne do policije, jer ih žrtve ne prijavljuju iz straha da će njihove porodice i prijatelji saznati za njihovu seksualnu orijentaciju i zbog toga ih odbaciti. Ovakav nivo homofobije ne priliči državi koja teži vladavini prava i jednakosti za sve svoje građane, i, prije svega, ne priliči civilizovanom društvu XXI vijeka.

Stoga, apelujemo na državne institucije da ulože sve napore da pronađu i strožije kazne počinioce ovih krivičnih djela učinjenih iz mržnje. Apelujemo na građane Crne Gore – budite razumni, zaustavite nasilje u svom okruženju, učinite napor da prihvatite svoje sugrađane onakve kakvi jesu, jer oni su vaše kolege, prijatelji, članovi vaše porodice. Apelujemo na roditelje – učite svoju djecu na svom primjeru ljubavi, saosjećanju, a ne mržnji, pomozite im da postanu dobri i odvažni ljudi, a ne siledžije i kukavice. Roditelji LGBT osoba – vaša djeca žive pod stalnim stresom da ćete ih odbaciti ako saznate da su drugačiji od drugih. Ne dozvolite da vam tuđe mišljenje bude važnije od sreće i života vaše djece, zaštitite ih i volite bezuslovno, jer njihova seksualna orijentacija nije njihov izbor, niti jedina odlika njihove ličnosti, ali jeste odlika s kojom su rođeni. Ne dozvolite da vam se dogodi sudbina Meri Grifit (Marry Griffith), koja je samo jedna u nizu roditelja koji su tek nakon samoubistva svog djeteta shvatili kakvu su tragičnu grešku napravili iz straha i neznanja, jer su ga odbacili zbog njegove seksualne orijentacije. Meri je nakon toga postala veliki aktivista za prava LGBT osoba, a o njenoj borbi je snimljen i film „Molitva za Bobija“, 2009. godine, po knjizi Leroya F. Aaronsa.

Apelujemo na sve da pročitaju i kratko pismo oca svojoj ćerki, kada je izbacila sina iz kuće samo zato što je gej: http://www.6yka.com/novost/44839/nevjerovatno-pismo-oca-kcerki-nakon-sto-je-izbacila-iz-kuce-svog-gej-sina.

Razmislite dobro prije nego što bude prekasno.

 

Tea, Milena, Slobodan, Mirjana, Elma, Andrea i Goca, tim Akcije za ljudska prava