01/10/2012 Saopštenje Akcije za ljudska prava povodom 21 godine od napada JNA na Dubrovnik

20/ 09/ 2012 Pravo na zaštitu novinarskih izvora
20/09/2012
04/ 10/ 2012 Podrška inicijativi za ocjenu ustavnosti Zakona o prekršajima
04/10/2012

01/10/2012 Saopštenje Akcije za ljudska prava povodom 21 godine od napada JNA na Dubrovnik

Danas, 1. oktobra 2012, navršava se još jedna godišnjica devetomjesečne opsade grada Dubrovnika koju je 1. oktobra 1992. započela i sprovela Jugoslovenska narodna armija, u čijem sastavu je najviše bilo vojnika i dobrovoljaca iz Crne Gore, uključujući i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Crne Gore.

Tačno 21 godinu kasnije, u Crnoj Gori još uvijek nije donijeta ni jedna pravosnažna presuda zbog počinjenih krivičnih djela.

Javnost obavještavamo da smo od strane Vrhovnog državnog tužilaštva informisani da je, u vezi sa dešavanjima na dubrovačkom ratištu, formiran predmet povodom jedne krivične prijave podnijete protiv nepoznatih lica, pripadnika rezervnog sastava JNA iz Crne Gore, zbog izvršenog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tj. ubistva jednog civila u selu Zvekovica u blizini dubrovačkog aerodroma.

Podsjećamo da je prema presudi Haškog tribunala Pavle Strugar, bivši general JNA i glavnokomandujući u napadu na Dubrovnik, proglašen krivim i pravosnažno osuđen na sedam i po godina zatvora na osnovu krivične odgovornosti nadređenog za kršenje pravila i običaja ratovanja, da je dokazana je smrt dva civila tokom napada, a da je prema drugim izvorima[1], uključujući i izvještaj Ujedinjenih nacija, na širem području Dubrovnika poginulo preko 80 civila[2], dok je više stotina civila ranjeno. Takođe, crnogorski organi su prihvatili odgovornost za štetu od organizovane pljačke u kojoj su crnogorski državljani učestvovali na teritoriji Republike Hrvatske.[3] Pored navedenog, pred Haškim tribunalom je dokazano i da su pripadnici JNA namjerno gađali Stari grad iako su znali da u njemu živi civilno stanovništvo.

Krajnje je vrijeme da Vrhovno državno tužilaštvo, procesuira lica odgovorna za ratne zločine na dubrovačkom ratištu. Takvo odgovorno postupanje tužilaštva značilo bi put ka ostvarivanju pravde za žrtve, dalo snažan doprinos unaprijeđenju susjedskih odnosa Crne Gore i Hrvatske, i potvrdilo vladavinu prava u Crnoj Gori.

 

mr Tea Gorjanc Prelević

izvršna direktorica Akcije za ljudska prava

 

– – – – – – – – – –

[1]Više informacija dostupno na sajtu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske: http://www.dorh.hr/ZupanijskoDrzavnoOdvjetnistvoUDubrovniku.

[2]Izvještaj Ujedinjenih nacija dostupan na: http://ess.uwe.ac.uk/comexpert/ANX/XI-A.htm.

[3]Ministar poljoprivrede Republike Crne Gore, Milutin Simović, 2005. godine je izjavio da će na osnovu potpisanog dokumenta Crna Gora opštini Konavle uplatiti 375.000 eura kao nadoknadu za 268 muznih krava i izvjestan broj teladi i junaca koje su odvedene sa farme u Grudi ratne 1991. godine. Predsjednici Hrvatske i Crne Gore potvrdili su i da traju pregovori o imovini dubrovačkog aerodroma koja je za vreme rata opljačkana i odneta na tivatski aerodrom. Prema podacima hrvatskih državnih organa tokom rata od 1991. – 1992. godine u dejstvima JNA i crnogorskih rezervista samo na užem području Dubrovnika uništeno je, oštećeno ili ukradeno 336 većih i manjih plovila.