Reagovanje ANIME i HRA povodom odluke da se omogući nastavnicima istorije izbor između dva udžbenika istorije za 4. razred gimnazije

Predložene izmjene i dopune Nacrta zakona o zaštiti od diskriminacije
05/01/2010
2/2/2010 Podnijet zahtjev Vladi za pristup CPT izvještaju na osnovu Zakona o pravu na slobodan pristup informacijama
02/02/2010

Reagovanje ANIME i HRA povodom odluke da se omogući nastavnicima istorije izbor između dva udžbenika istorije za 4. razred gimnazije

SAOPŠTENJE AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA i ANIME – centra za žensko i mirovno obrazovanje povodom odluke Savjeta za opšte obrazovanje Zavoda za udžbenike da omogući nastavnicima istorije izbor između dva udžbenika istorije za 4. razred gimnazije :

Saglasni smo da se nastavnicima istorije ne smije dozvoliti izbor između obrazovanja i neobrazovanja djece o istoriji devedesetih godina, raspadu SFR Jugoslavije i ulozi Crne Gore u ratovima na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Iako sve činjenice o ratovima devedesetih javnosti još uvijek nijesu dostupne, posebno one o krivičnoj odgovornosti svih pojedinaca, ne mogu se zatvarati oči pred opštepoznatim i nespornim činjenicama koje se tiču učešća predstavnika Crne Gore u Vrhovnom savjetu odbrane SFRJ i SRJ, o pravosnažnim presudama Haškog tribunala koje se tiču zločina izvršenih na teritoriji Dubrovnika i BiH, o činjenici da se predsjednik Vlade Crne Gore izvinio za zločine prilikom posleratne posjete Dubrovniku, o tome da su u Crnoj Gori u toku suđenja po optužnicama za ratne zločine, da je crnogorska Vlada prihvatila da obešteti žrtve ratnog zločina deportacije izbjeglica iz Crne Gore. Nesporno je da državno tužilaštvo istražuje odgovornost za zločine izvršene u Bukovici i da je dužno da i dalje istražuje i sarađuje sa kolegama u okruženju u istragama ratnih zločina izvršenih na teritoriji Hrvatske i BiH u kojima su učestvovali crnogorski državljani.

Nečovječno je i nepošteno i prema nama i našim susjedima, a pogotovo prema onima koji su svoje najmilije izgubili u ratnim pohodima devedesetih pretvarati se da je Crna Gora tada živjela negdje drugo. Neodgovorno je dozvoliti mogućnost da se djeci o tome ne saopšte osnovne činjenice koje moraju postati stvar opšte kulture i osnovnog obrazovanja. Sa činjenicama nema kompromisa. Politika kompromisa dovela je do rata devedesetih i zločina koji su počinjeni u Crnoj Gori i regionu.

Naše organizacije će pomno pratiti razvoj situacije i sposobnost državnih organa da preuzmu odgovornost za novonastalu situaciju. Institucije to moraju da urade, a ne profesori i perofesorice po savjesti. Država mora preuzeti odgovornost za to da li će istorija devedesetih godina biti prećutana ili dostupna mladim generacijama da je nauče, kako je ne bi ponovili.

Preuzmite saopštenje (PDF dokument)