Saopštenje povodom iskaza svjedoka Radovana Mandića na suđenju novinaru Petru Komneniću

24/07/2009 Zašto je važan slučaj Zeković?!
24/07/2009
Saopštenje povodom prvostepene presude Osnovnog suda u Podgorici po tužbi vlasnika Željezare protiv Nebojše Medojevića i osnivača dnevnog lista „Vijesti“
05/09/2009

Saopštenje povodom iskaza svjedoka Radovana Mandića na suđenju novinaru Petru Komneniću

Akcija za ljudska prava očekuje da tužilaštvo nepristrasno, nezavisno, efikasno i temeljno istraži navode dugogodišnjeg sudije Višeg suda u Podgorici, Radovana Mandića, date pred sudom na suđenju novinaru Komneniću, o nezakonitom prisluškivanju sudija Višeg suda u Podgorici 2005. godine, imajući u vidu da ovakav iskaz ukazuje na moguće izvršenje nekoliko krivičnih djela, uključujući i zloupotrebu službenog položaja od strane visokih funkcionera u pravosuđu. Mjera sposobnosti države da ostvari vladavinu prava cijeni se upravo prema sposobnosti njenog pravosuđa da nepristrasno istraži i procesuira zloupotrebe u vlastitim redovima.

Akcija smatra da priroda sudijske funkcije posebno obavezuje sudije da prijavljuju indicije o izvršenim krivičnim djelima, i to posebno kada za njih saznaju prilikom obavljanja profesionalne dužnosti. U slučaju da sudija pred kojim je Radovan Mandić dao iskaz propusti da o tome obavijesti nadležnog tužioca, očekujemo da tužilac u ovom slučaju postupi po službenoj dužnosti, imajući u vidu da tužioci moraju da postupaju kada do njih na bilo koji način „dopre glas” o tome da je izvršeno krivično djelo, kako je naglasila i Vrhovna državna tužiteljka gospođa Čarapić u slučaju profesora Popovića.

Naglašavamo da je suđenje po tužbi za klevetu protiv novinara Komnenića od izuzetnog značaja za zaštitu prava na slobodu izražavanja u Crnoj Gori i pogotovo za razvoj istraživačkog novinarstva od opšteg društvenog značaja.