ODAVANJEM LIČNIH PODATAKA KOMUNALNA POLICIJA UGROŽAVA BEZBJEDNOST AKTIVISTA

MEĐUNARODNI DAN ZA OKONČANJE NEKAŽNJIVOSTI ZLOČINA PROTIV NOVINARA: NOVA VLADA MILOJKA SPAJIĆA DA OBEZBIJEDI USLOVE ZA OTKRIVANJE POČINILACA
02/11/2023
Crnogorsko civilno društvo solidarno sa civilnim stanovništvom u Gazi
07/11/2023

ODAVANJEM LIČNIH PODATAKA KOMUNALNA POLICIJA UGROŽAVA BEZBJEDNOST AKTIVISTA

Sjutra, 7. novembra, Osnovni državni tužilac u Nikšiću će saslušati Ivanu Čogurić, aktivistkinju prvog ženskog ekološkog pokreta u Crnoj Gori “Ecopatriotizam”, zbog prijave koju je podnijela protiv načelnika Komunalne policije, Veselina Čurovića, da je neovlašćeno dostavio njene lične podatke osobi koju je prijavila da nezakonito odlaže otpad u korito rijeke Gračanice. Neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka je krivično djelo iz čl. 176 st. 3 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Akcija za ljudska prava (Human Rights Action – HRA) podržava Ivanu Čogurić i obezbjeđuje joj besplatnu pravnu pomoć putem advokata Dalibora Tomovića, zahvaljujući finansijskoj podršci Fondacije Sigrid Rausing Trust.

HRA ističe da su državni organi dužni da štite bezbjednost aktivista za ljudska prava, a ne da je ugrožavaju neovlašćenim otkrivanjem njhovih ličnih podataka bilo kome, pogotovo ne osobama koje prijave za nezakonito djelovanje.

Očekujemo da tužilaštvo ispita sve navode, zakonito sprovede postupak i na taj način stane u zaštitu aktivistkinje koja djeluje u opštem interesu zaštite životne okoline i vladavine prava.