SUĐENJE ZA TORTURU U POLICIJI ODLOŽENO SEDMI PUT

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA ODBACIO PREDSTAVKU ŽRTAVA DEPORTACIJE ZBOG NENADLEŽNOSTI: NEMAJU STATUS ŽRTVE JER JE DRŽAVA DOVOLJNO PRIZNALA KRŠENJE NJIHOVIH PRAVA I BEZ KAŽNJAVANJA ODGOVORNIH
06/04/2023
O ISTRAGAMA POLICIJSKE TORTURE I NEZAKONITOM POSTUPANJU MINISTRA ADŽIĆA OBAVIJEŠTEN SPECIJALNI IZVJESTILAC O TORTURI UN  
12/04/2023

SUĐENJE ZA TORTURU U POLICIJI ODLOŽENO SEDMI PUT

Foto: Amnesty International

Početak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem u policiji na štetu Marka Boljevića, danas je odložen po sedmi put pred Osnovnim sudom u Podgorici. Suđenje se odlaže već sedam mjeseci. Još nema informacija o suspenziji petorice okrivljenih inspektora.

Suđenje je prvobitno bilo zakazano za juče – 6. april, ali je odloženo za danas, zbog primjedbi advokata Marka Radovića, da mu u prethodnom periodu nije omogućeno da u Istražnom zatvoru u Podgorici pripremi odbranu s optuženim Daliborom Ljekočevićem. Sudija Larisa Mijušković-Stamatović rekla je da će uputiti dopis sudiji za istragu da se priprema juče omogući i zakazala ročište za naredni dan.

Smatrajući da dati period nije bio dovoljan za kvalitetnu pripremu odbrane, advokat Radović je izostao sa današnjeg ročišta i od suda dopisom zahtjevao ponovno odlaganje. Izostao je  i advokat Balša Dragović kome poziv nije bio uredno uručen. Okrivljeni su se jednoglasno izjasnili da odbranu neće iznositi bez prisustva svojih branilaca, pa je suđenje odloženo za 28april ove godine.

Iznuđivanje iskaza u Centru bezbjednosti Podgorica od Marka Boljevića dogodilo se 25. maja 2020. godine. Optužnica protiv petorice inspektora stupila je na pravnu snagu u maju 2022, a prvi termin suđenja bio je zakazan za15. septembar 2022. godine. To znači da je odbrana svih okrivljenih morala biti spremna još prije sedam mjeseci. Okrivljeni inspektor Ljekočević se u pritvoru nalazi samo posljednja dva mjeseca. To otvara pitanje zašto njegova odbrana nije pripremljena ranije budući da se njeno iznošenje očekivalo čak četiri puta prije nego je uhapšen i upućen u pritvor.

Policijske inspektore Danila Grbovića, Nemanju Vujoševića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića i Ivana Peruničića državno tužilaštvo tereti da su 25. maja 2020. godine, Marka Boljevića mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku, da bi mu iznudili lažni iskaz koji je teretio Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu za postavljanje eksploziva. Ljekočević je u drugom predmetu optužen da je isto djelo izvršio i nad Benjaminom Mugošom, a naknadno je uhapšen zbog sumnje da se bavio i trgovinom drogom.

Budući da do danas ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić, nije obavijestio javnost da li je odlučio da poštuje zakon i optužene policijske inspektore suspenduje s dužnosti do okončanja krivičnog postupka, HRA je to pitanje ponovo uputila njegovom kabinetu. Od trenutka kada je o optužbi protiv inspektora bio obaviješten, a to je, sa zakašnjenjemod dva mjeseca, bilo u julu 2022. godine, bio dužan da primjeni čl. 176 st. 1 tač. 3 Zakona o unutrašnjim poslovima koji kaže da će policijski službenik biti privremeno udaljen sa rada ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom, do okončanja krivičnog postupka.

HRA se zalaže za istraživanje i kažnjavanje torture u skladu sa međunarodnim standardima koji obavezuju Crnu Goru. Državno tužilaštvo i Uprava policije su dužni da temeljno istraže odgovornost ne samo optuženih inspektora već i njima nadređenih rukovodilaca koji su koordinirali istragu u kojoj su pored Marka Boljevića zlostavljane još dvije osobe, Jovan Grujičić i Benjamin Mugoša.

Marka Boljevića zastupa advokat Novica Milošević, u okviru programa HRA za zaštitu žrtava torture koji finansijski podržava UN fond za žrtve torture (UNVFVT).