HRA OSUĐUJE NAPAD NA ČLANA FORUMA LGBT PROGRES

PREDLOZI AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA VLADI CRNE GORE
02/03/2021
ZLATARSKA ULICA – EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA UTVRDIO DA JE CRNA GORA PREKRŠILA ČLAN 3 EVROPSKE KONVENCIJE O LJUDSKIM PRAVIMA
11/03/2021

HRA OSUĐUJE NAPAD NA ČLANA FORUMA LGBT PROGRES

Foto: independent.co.uk

Akcija za ljudska prava izražava veliko ogorčenje i žaljenje zbog užasavajućeg zločina koji je sinoć izvršen u Podgorici prema transrodnoj osobi i članu LGBT Foruma Progres.

Kako sve ukazuje na to da je ovaj napad izvršen i iz mržnje, pored koristoljublja, očekujemo da će nadležni državni tužilac prilikom istrage posebno istražiti i tu okolnost i da će napadač biti otkriven i adekvatno kažnjen.

HRA podsjeća da je Krivičnim zakonikom predviđeno strožije kažnjavanje krivičnih djela učinjenih iz mržnje zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kao i drugih ličnih statusa kao što su nacionalna ili etnička pripadnost, rasa ili vjeroispovijest, invaliditet i pol.

Crnoj Gori, kao evropskoj državi koja teži vladavini prava, u kojoj je svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranjen Ustavom, ne priliči da u njoj LGBT osobe žive kao građani drugog reda, u strahu od otvorenog ispoljavanja mržnje i nasilja.

Posebno ukazujemo da nasilje izvršeno prema seksualnim manjinama može biti iskorijenjeno samo strogom kaznenom politikom i drugačijim pristupom obrazovanju i vaspitanju.

Apelujemo posebno na učesnike u vlasti, i ostale koji učestvuju u kreiranju javnog mnjenja i obrazovanju djece, da budu svjesni lične odgovornosti i da promovišu toleranciju. Jedino tako, uz zakonito i posvećeno djelovanje policije i pravosuđa, možemo osigurati klimu u kojoj neće biti slučajeva ovako gnusnog ugrožavanja ljudskog integriteta.

LGBT Forum Progres je sinoć objavio da je u Podgorici napadnut njihov član tako što su mu oštrim predmetom nanijete povrede u predjelu genitalija i iscrtan krst u predjelu grudi, a ukradeni su mu i novac i sat.