SUDSKI SAVJET SPROVEO TESTIRANJE U POSTUPKU IZBORA SUDIJA UPRKOS APELOVANJU HRA I KANDIDATA NA KONKURSU

ODLOŽITI PISANO TESTIRANJE KANDIDATA ZA SUDIJE
22/01/2021
MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: OBRAZOVANJEM SPRJEČAVATI I DOSLJEDNO ZABRANJIVATI PODSTICANJE MRŽNJE I NETRPELJIVOSTI
27/01/2021

SUDSKI SAVJET SPROVEO TESTIRANJE U POSTUPKU IZBORA SUDIJA UPRKOS APELOVANJU HRA I KANDIDATA NA KONKURSU

Foto: Getty Images

Sudski savjet je danas sproveo prvi dio pisanog testiranja prijavljenih kandidata za izbor 10 sudija osnovnih sudova, suprotno apelu Akcije za ljudska prava da se postupak testiranja odloži dok se rizik od zloupotreba ne isključi ili bar znatno smanji.

HRA je ranije tražila od Sudskog savjeta da izmijeni postupak testiranja da bi se spriječilo ponavljanje skandala vezanih za prepisivanje na testovima, poput poslednjeg iz marta 2020. godine, ali to nije urađeno.

Današnjem testiranju nije pristupilo nekoliko kandidata, koji su se pismima obratili ministru pravde, ljudskih i manjinskih prava, i u kojima su ukazali na nedostatak legitimiteta Sudskog savjeta i proceduralne propuste koji se tiču sastava Komisije za testiranje Sudskog savjeta. Kandidati su upozorili da članovi Komisije navodno nijesu izabrani tajnim glasanjem, u skladu sa Poslovnikom, kao i da su imenovani odlukom o zamjeni članova umjesto odlukom o izboru novih članova.

Oni su danas u toku dana poslali Sudskom savjetu i zahtjev za izuzeće Dragana Babovića, sudije Osnovnog suda u Podgorici, zbog postojanja sumnje u njegovu nepristrasnost kao člana Komisije za testiranje. Prema informaciji koju je objavio Ivan Vukićević, državni sekretar u Ministarstvu pravde koji je povukao svoju kandidaturu za sudiju, sumnja se da je Babović bio gost na svadbi kandidatkinje prijavljene na predmetni oglas za izbor sudija, a što upućuje na postojanje bliskog prijateljskog odnosa među njima zbog koga je on morao biti izuzet iz članstva komisije koja sprovodi testiranje.

HRA posebno ukazuje da, ako se ispostavi da je Babović zaista bio u sukobu interesa kao član Komisije za testiranje, to predstavlja razlog za poništaj još jedne odluke o izboru kandidata za sudije Sudskog savjeta.

Sudski savjet je danas konstatovao prestanak članstva u tom tijelu sutkinji Višeg suda u Podgorici, Verici Sekulić, na njen zahtjev. Ranije smo ukazali da je gospođa Sekulić ispunila uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju stupanjem na snagu novog Zakona o PIO, zbog čega joj je sudijska funkcija morala prestati na osnovu člana 121 stav 2 Ustava Crne Gore. O tome je predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić dopisom od 15. septembra obavijestio Sudski savjet, međutim, Savjet je samovoljno odlučio da svim sudijama u istoj situaciji produži trajanje sudijske funkcije. U istoj situaciji se nalazi i v.d. predsjednica Vrhovnog suda, Stanka Vučinić, kao što se nalazila i prethodna predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica koja je podnijela ostavku, i bar dvadesetak drugih sudija.

HRA još jednom podsjeća da Sudski savjet funkcioniše preko dvije godine u statusu spornog legitimiteta, da je njihov rad obilježio niz nezakonitosti prilikom izbora budućih sudija i da je poslednje utvrdio i Upravni sud presudom kojom je poništio odluku o izboru 10 kandidata za sudije iz jula 2019. godine. Pored toga, treba imati u vidu da bi svaka druga osoba u Crnoj Gori, koja bi svojevoljno ostala na funkciji mimo Ustava i zakona, u tome odmah bila onemogućena i kažnjena zbog zloupotrebe položaja, ali se to nažalost danas ne odnosi na sudije i državne tužioce, kao ni na članove Sudskog savjeta i Tužilačkog savjeta koji su proizvoljno odbili da konstatuju prestanak funkcija tim osobama. Taj fenomen je slika i prilika nepoštovanja vladavine prava u Crnoj Gori.