28/9/2016 HRA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PRAVA NA PRISTUP INFORMACIJAMA

27/9/2016 POVODOM POSLJEDNJEG NAPADA IZ MRŽNJE PREMA LGBT OSOBAMA
27/09/2016
Prijetnje i napadi na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić
29/09/2016

28/9/2016 HRA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PRAVA NA PRISTUP INFORMACIJAMA

Akcija za ljudska prava (HRA) na Međunarodni dan prava na pristup informacijama upozorava da Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama neefikasno štiti pravo na pristup informacijama, hronično kršeći zakonski rok od 15 dana za odlučivanje po žalbama zbog uskraćivanja tog prava. Primjera radi, Agencija je nedavno odlučila po žalbama HRA posle 7 mjeseci umjesto posle 15 dana od kako su joj žalbe podnijete. Upravna inspekcija nije doprinjela da se stanje popravi jer je postupajući po prijavi HRA nezakonito prihvatila opravdanje predsjednika Savjeta Agencije da ne mogu da poštuju zakonski rok jer nemaju dovoljno ”izvršilaca”. Na ovaj način je upravna inspekcija ohrabrila sve državne organe da krše zakon uz isto opravdanje. O ovom slučaju detaljnije u studiji slučaja koja je dostupna ovdje.

Rokovi za dostavljanje informacija i rješavanje po žalbama zbog uskraćivanja informacija propisani su Zakonom o slobodnom pristupu informacijama da bi se obezbijedio blagovremeni pristup informacijama, transparentan rad državnih organa u javnom interesu i efikasna zaštita prava na pristup informacijama. Blagovremeni pristup informacijama je od posebnog značaja za novinare i NVO koje analiziraju rad državnih organa. Evropski sud za ljudska prava je istakao da su „vijesti [informacije] kvarljiva roba”, čije objavljivanje ne trpi odlaganje, a pogotovo ne od preko 7 mjeseci od podnošenja zahtjeva.

Apelujemo na direktora Agencije g. Čedomira Mitrovića da preduzme mjere i obezbijedi više ”izvršilaca” odnosno zaposlenih u Agenciji da bi Agencija poštovala zakon i obezbijedila blagovremenu zaštitu prava na pristup informacijama. Apelujemo na ministra unutrašnjih poslova g. Gorana Danilovića da obezbijedi zakonit rad Upravne inspekcije u javnom interesu poštovanja prava na pristup informacijama i zaštite ljudskih prava.