Slučaj kršenja prava na mirno okupljanje LGBT zajednice u Nikšiću – ponovno odlučivanje o već utvrđenom kršenju prava nije djelotvorna pravna zaštita

Sovjetka Režić (1946-2019) – In Memoriam
11/01/2019
Povodom javne rasprave o Nacrtu zakona o medijima
13/02/2019

Slučaj kršenja prava na mirno okupljanje LGBT zajednice u Nikšiću – ponovno odlučivanje o već utvrđenom kršenju prava nije djelotvorna pravna zaštita

Posle odluke Ustavnog suda iz septembra prošle godine o tome da je zabranom skupa u Nikšiću 2015. godine prekršeno pravo na mirno okupljanje članovima organizacija LGBT Forum Progres i Hiperion, Vrhovni sud je ponovo odlučivao o zabrani skupa. Iako je ovog puta prihvatio argumentaciju tužilaca koju je potvrdio Ustavni sud, Vrhovni sud je ukinuo odluku Upravnog suda kojom je podržana zabrana skupa i predmet vratio tom sudu na ponovno odlučivanje, iako je mogao da odluku preinači i trajno okonča ovaj sudski proces koji je već predugo trajao.

U ovom predmetu je Akcija za ljudska prava zastupala LGBT Forum Progres i Hiperion, organizatore planiranog skupa u Nikšiću koji je policija zabranila.

”Očekivali smo da Vrhovni sud preinači odluku Upravnog suda i tako okonča ovaj postupak u kome je Ustavni sud već utvrdio da Uprava policije, MUP, Upravni sud i Vrhovni sud nisu postupali u skladu s evropskim standardom slobode okupljanja. Ukidanje odluka i vraćanje na ponovno odlučivanje o pravnom pitanju koje je riješeno odlukom Ustavnog suda, i koju je prihvatio Vrhovni sud, znači da se konačno ostvarivanje prava tužilaca i dalje bespotrebno odugovlači i dovodi u pitanje. Ovaj slučaj je već pokazao da je pravna zaštita prava na mirno okupljanje u Crnoj Gori neefikasna i da nije u skladu s evropskim standardom koji traži da se o zabrani skupa hitno odluči do planiranog događaja”, ističe Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava.

 

Bojana Jokić, LGBT Forum Progres: ”Podsjećamo da je od dana zabrane skupa u Nikšiću, čime je nama organizatorima povrijeđena sloboda okupljanja, do danas prošlo više od pune tri godine. I sada, umjesto da Vrhovni sud završi konačno taj postupak, to se ponovo odlaže i čini neizvjesnim. Ono što se ovim ukidanjem i ponovnim odlučivanjem svakako ne može postići jeste da se nama vrate tri godine čekanja da ostvarimo pravo na mirno okupljanje za zaštitu prava LGBT osoba u Nikšiću. U krajnjem, Uprava policije ne može sad da odluči da nam odobri da održimo skup 2015. godine kad smo ga planirali, pa se postupanje i Vrhovnog suda u tom pravcu čini besmislenim.”

Podsjećamo da je Ustavni sud Crne Gore 24.9.2018. utvrdio da je zabranom održavanja skupa u Nikšiću iz bezbjednosnih razloga, zbog prijetnji navijača i Komunističke partije, podnosiocima ustavne žalbe, organizacijama LGBT Forum Progres i Hiperion, povrijeđena sloboda mirnog okupljanja, garantovana članom 52 Ustava Crne Gore, članom 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima i članom 21 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Ustavni sud nije prihvatio stav Vrhovnog suda Crne Gore o tome da država u ovom slučaju ima ”široko polje slobodne procjene” da zabrani skup, već je zaključio da zabrana nije bila nužna u demokratskom društvu i da grupama koje prijete nasiljem ne smije biti dozvoljeno da uguše slobodu mirnog okupljanja.