1/11/2018 Povodom Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara

29/10/2018 USVOJENA USTAVNA ŽALBA ZBOG ZABRANE PRAJDA U NIKŠIĆU 2015. GODINE
29/10/2018
Nova presuda suda u Strazburu: Milićević protiv Crne Gore
06/11/2018

1/11/2018 Povodom Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara

Crna Gora je i dalje pod sijenkom nerasvijetljenih ubistava i pokušaja ubistva, fizičkih napada, prijetnji i napada na imovinu medija. Akcija za ljudska prava (HRA) apeluje na sve, koji to mogu, da ostvare uticaj da počinioci i nalogodavci zločina protiv novinara ne ostanu nekažnjeni. Novinari su glas društvene savjesti, čuvari demokratije, naše oči i uši. Napad na njih je napad i na slobodu izražavanja. Sloboda izražavanja novinara u jednoj državi mjera je slobode i svih njenih građana. Svi napadnuti novinari u Crnoj Gori, kao i ubijeni Duško Jovanović pisali su o organizovanom kriminalu i navodnim vezama vrha vlasti s organizovanim kriminalom.

Nije normalno to što već četrnaest godina nije rasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan, a dvanaest godina ubistvo Srđana Vojičića, koji je stradao štiteći napadnutog književnika Jevrema Brkovića. Smatramo da istraga ubistva Jovanovića nije djelotvorno sprovedena (vidi izvještaj “Nerasvijetljeno u bistvo direktora i glavnog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora”), da je država u tom slučaju prekršila obavezu sprovođenja djelotvorne istrage, i zbog toga i dalje apelujemo da se angažuje inostrani, nepristrasan stručnjak da preispita dosadašnju istragu i predloži dalje korake.

Nije normalno ni to da gotovo šest mjeseci od poslednjeg napada na Oliveru Lakić nema napretka u istrazi, posebno jer nikada nije rasvijetljeno ko je i zašto naručio prethodne napade na nju i njenu porodicu. O tome kako su nenormalno procesuirani prethodni slučajevi detaljnije informacije stoje u posebnim izvještajima HRA.

Uprkos tome što su i redovni sudovi i Ustavni sud nedvosmisleno utvrdili da državni organi nisu djelotvorno sproveli istragu pokušaja ubistva novinara Tufika Softića, napadači na njega, kao i nalogodavci oba napada i dalje nisu otkriveni. Ni to nije normalno i ne smije postati normalno, jer država ima obavezu da poštuje ljudska prava.

Prilikom protesta u oktobru 2015. godine, zabilježeno je više fizičkih napada policije na novinare, od kojih je jedan od tri napada policajaca na urednika portala IN4S Gojka Raičevića, dokumentovan i video snimkom. Nije normalno što ni jedan napad na Raičevića do danas nije djelotvorno istražen, ni to što niko zbog tih napada do danas nije optužen, a ni to što nije snosio bilo kakvu odgovornost. Smatramo da će prije ili kasnije sud pravosnažno utvrditi odgovornost države za propuste u vođenju istrage i u ovim slučajevima.

HRA se nada da će Evropska unija, Savjet Evrope i Ujedinjene nacije istrajati u zalaganju za zaštitu ljudskih prava novinara u odnosu na vlasti u Crnoj Gori. Nadamo se i da će se pojaviti ljudi voljni da pruže informacije koje će dovesti do rasvijetljavanja napada i utvrđivanja odgovornosti onih koji stoje iza tih napada. 

* * *

PODSJETNIK (sa UN sajta):

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2. novembar za ”Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara” rezolucijom A/RES/68/163. Ovom rezolucijom se države članice UN pozivaju da primjene krajnje mjere kojima bi se suprotstavile postojećoj kulturi nekažnjivosti. Datum je izabran u znak sjećanja na ubistvo dva francuska novinara u Maliju 2. novembra 2013. godine.

Rezolucija osuđuje sve napade i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima. Njome se od država članica UN zahtijeva da preduzmu sve što je u njihovoj moći da spriječe napade na novinare i medijske radnike i obezbijede odgovornost, privedu pravdi izvršioce zločina i osiguraju žrtvama pristup odgovarajućim pravnim ljekovima. Ona poziva države da promovišu bezbjedno i podsticajno okruženje za novinare da svoj posao obavljaju nezavisno i bez neprimjerenih uticaja.