Protiv zaborava – iskazi svjedoka u suđenjima povodom ratnih zločina
26/11/2021
POSLIJE TRI DECENIJE OD GRANATIRANJA DUBROVNIKA KRAJNJE JE VRIJEME ZA ODGOVORNO SUOČAVANJE SA PROŠLOŠĆU
06/12/2021

REZULTATI KONKURSA ZA SCENARIO STRIPA ZA DJECU NA TEMU: PRAVO NA SLOBODU VJEROISPOVIJESTI ILI UVJERENJA  

Akcija za ljudska prava obavještava da je konkurs za izbor scenarija stripa za djecu na temu sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja uspješno okončan i da je žiri izabrao tekst stripa koji će biti ilustrovan.

Na konkurs je, u predviđenom roku, dostavljeno 38 predloga scenarija. Od toga su dva diskvalifikovana, jedan kao nepotpun, a drugi jer je dostavljen u formi crteža bez teksta.

O predlozima scenarija odlučivalo se pod šifrom, u tri kruga, jer je 14 predloga ušlo u uži izbor, a tri u najuži.

Konkurs je sproveo žiri, koji su činili (abecednim redom):

  1. Dobrila Vlahović, koordinatorka za kulturu u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta,
  2. Isabelle Thomas Delić, savjetnica za evropske integracije pri Kancelariji za evropske integracije Vlade Crne Gore,
  3. Jovan Lalević, učenik 3. razreda JU Gimnazije ,,Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu,
  4. Jovan Mandić, učenik 4. razreda JU Gimnazije „Niko Rolović“ u Baru,
  5. Laurent Goncalves, prvi savjetnik u Francuskoj ambasadi,
  6. Milica Kovačević, glavna savjetnica za oblast dječijih prava u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore,
  7. Nađa Durković, savjetnica direktora za izdavaštvo Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva,
  8. Smilja Vukićević, profesorica filozofije, logike, etike, istorije religije, komunikologije, građanskog obrazovanja i debate u JU Gimnazija „Slobodan Škerović“ u Podgorici i
  9. Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava.

Za pobjednički scenario izabran je predlog pod šifrom M14I10L9IC, Milice Bogdanović, tridesetdvogodišnje novinarke iz Tivta. Milica je angažovana kao istraživačica na projektu Instituta za medije na temu suzbijanja govora mržnje, dezinformacija i propagande. Autorka je nekoliko istraživanja i analiza medijskog sadržaja i sarađuje sa više lokalnih i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem medija i medijskom pismenošću.

U najuži izbor su ušla još dva scenarija – scenario pod šifrom UNFTA58944, autorke Branke Žižić, i scenario pod šifrom N2B0D0J5G1 Nine Đukanović, koja ga je predala u ime Agencije Košnica. Žiri će u saradnji s autorkama razmotriti mogućnost objavljivanja i tih stripova.

Žiri je zajednički zauzeo stav da je pobjednički scenario na najbolji način zadovoljio uslove konkursa, jer je:

  • zadovoljio formalne kriterijume (18 kadrova sa opisima, 3 441 karaktera sa razmacima),
  • usklađen s uputstvom za razumijevanje prava na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja,

i kroz zanimljivu radnju, prožetu upečatljivim kako generacijski tako i prema društvenom položaju raznovrsnim likovima, koja se odvija na različitim mjestima (kuća, škola, Omladinski klub, Medresa, crkva), objasnio jednostavnim i razumljivim jezikom, prilagođenim djeci najrazličitijeg uzrasta, da: svako ima pravo da vjeruje, ispoljava vjeru, pravo da pripada nekoj vjerskoj zajednici, ali i pravo da ne vjeruje, ne ispoljava vjeru ili ne pripada nekoj vjerskoj zajednici, tj. ukazano je i na pravo da se bude ateista; da niko ne smije biti primoran da se izjašnjava o vjerskim uvjerenjima; objašnjeno je značenje sekularne države; da je javno obrazovanje svetovnog karaktera; da djeca u školu mogu doći sa vjerskim obilježjem i da zbog toga ne smiju biti diskriminisana; da se ispoljavanje ove slobode može ograničiti u izuzetnim situacijama (npr. pandemije); da roditelji ne smiju da primoravaju djecu da idu u vjerski objekat niti da im nameću stav o religiji; da djetetu treba omogućiti širok pristup informacijama o religiji u krugu porodice i mimo nje, te je u skladu sa tim u scenariju data i preporuka s kim sve djeca mogu o tome da razgovaraju – s roditeljima, nastavnicima, i da se kroz vanškolske aktivnosti mogu dodatno upoznati sa svojim pravima i lakše formirati stav.

Scenario šalje univerzalnu poruku da vjeroispovijest nije važna za druženje, jer djeca treba da biraju prijatelje samo na osnovu međusobnog razumijevanja, dok je važno da znaju svoja prava, kao i to ko im može pomoći da ih bolje razumiju i ostvare.

Čestitamo pobjednici Milici Bogdanović, a javnost obavještavamo da će ilustrovani scenario biti objavljen početkom 2022. godine.

Konkurs je sproveden u okviru projekta Obrazovanje djece o pravu na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, koji Akcija za ljudska prava sprovodi uz podršku Ambasade Francuske u Crnoj Gori.