Povodom udaljavanja romske djece sa nastave u Tivtu

Preregistracija izbjeglica kvalitetna prilika za progres u obrazovanju romske djece
11/09/2009
Saopštenje Akcije za ljudska prava povodom lišavanja slobode novinara radija „Corona“ zbog objavljivanja netačne vijesti
14/09/2009

Povodom udaljavanja romske djece sa nastave u Tivtu

Udaljavanje djece iz romske porodice Neziraj sa nastave zbog njihove navodne nehigijene, bez komunikacije sa roditeljima, koji pri tom bezuspjesno pokusavaju da stupe u kontakt sa upravom skole, pokazuje odsustvo ne samo jednakog postupanja prema svoj djeci bez obzira na njihovu nacionalnost, socijalni status ili etnicku pripadnost, vec, na zalost, netrpeljivost prema romskoj djeci koja upravo po pravilu zahtijevaju i dodatnu paznju prosvjetnih radnika, pogotovo kada ne govore dobro jezik ili su im roditelji nedovoljno obrazovani. Pored toga, ucitelji su duzni da svu djecu nauce o zabrani diskriminacije, a ovakvim primjerima djecu uce upravo suprotnom, sto je tragicno za njihov dalji razvoj.

Ministarstvo prosvjete i nauke i uprave skola moraju obezbijediti ne samo jednako postupanje, vec i posebnu paznju ucitelja prema svoj djeci kojoj iz bilo kojih razloga savladavanje gradiva ili primjernog skolskog ponasanja sporije i teze ide. Kako su se na papiru obavezali da obezbijede integraciju Roma i druge djece koja su po svojim sposobnostima razlicita, tako su duzni da to sprovode i u praksi. Da se slucaj Neziraj ne bi ponavljao, neophodno je da inspekcija ministarstva prosvjete i nauke istrazi slucaj, sankcionise sve odgovorne i obezbijedi hitno uvazavanje i izvinjenje roditeljima i djeci.