7/07/2013 Saopštenje povodom prijetnji novinarki nedjeljnika Monitor, Mileni Perović-Korać

1/07/2013 Dodijeljeni grantovi Američke ambasade iz krivično-pravne oblasti
01/07/2013
7/07/2013 Zaključci Unutrašnje kontrole MUP-a o postupanju policije prilikom hapšenja aktivista MANS
07/07/2013

7/07/2013 Saopštenje povodom prijetnji novinarki nedjeljnika Monitor, Mileni Perović-Korać

Akcija za ljudska prava osuđuje i najnoviju prijetnju novinaru u Crnoj Gori u neposrednoj vezi s obavljanjem profesije, a koja je ovoga puta upućena novinarki nedjeljnika Monitor, Mileni Perović-Korać. Posebno uznemirava informacija da je prijetnje uputio predsjednik Skupštine opštine Kolašin o kome je Perović-Korać pisala u posljednjem broju Monitora. Očekujemo da se analizom listinga poziva ili na drugi način u najkraćem roku provjeri ova informacija.

Akcija za ljudska prava očekuje da državni tužilac ovo djelo kvalifikuje kao kvalifikovani oblik krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti[1] i hitno preduzme krivično gonjenje počinioca. Ako tužilaštvo i ovaj slučaj doda kolekciji zataškanih napada na novinare i druge zbog slobode govora potvrdiće svoje saučesništvo u politici nekažnjivosti i gušenja ljudskih prava.

I ovaj slučaj govori u prilog potrebi da se u Krivični zakonik Crne Gore konačno uvedu posebna krivična djela: Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka (koji uključuje prijetnju). Prihvatanjem ove inicijative Akcije za ljudska prava novinarima bi se obezbijedio isti nivo krivičnopravne zaštite koji uživaju i službena lica u obavljanju profesionalnih zadataka. Učestali slučajevi prijetnji novinarima, vrijeđanja i uskraćivanja prava na izvještavanje i to od strane osoba koje su i predstavnici građana, pokazuju da bi bilo korisno naglasiti i Krivičnim zakonom da je sloboda novinara da izvještavaju o temama od javnog interesa vrijednost na kojoj mora da počiva demokratsko društvo. Na ovaj način bi se dodatno ”izrazila društvena osuda ovakvih djela” i uticalo na ”jačanje morala i razvijanje društvene odgovornosti”, što sve predstavlja opštu i posebnu svrhu kažnjavanja predviđenog Krivičnim zakonom.

 



[1] ”(2) Ко дјело из става 1 овог члана учини према више лица или ако је дјело изазвало узнемиреност грађана или друге тешке посљедице, казниће се затвором од три мјесеца до три године.”