16/5/2016 SASTANAK S OMBUDSMANOM

5/5/2016 ISTRAĆœIVANJE ”STAVOVI GRAĐANA O PRAVOSUDNOM SISTEMU U CRNOJ GORI”
05/05/2016
17/5/2016 PRAVOSNAĆœNA PRESUDA: TV PINK M POVRIJEDIO ČAST I UGLED DIREKTORICE HRA
17/05/2016

16/5/2016 SASTANAK S OMBUDSMANOM

Sastanak sa OmbudsmanomZaĆĄtitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Ć ućko Baković i njegovi zamjenici za oblast NPM i zaĆĄtite od diskriminacije, Zdenka Perović i SiniĆĄa Bjeković, odrĆŸali su danas sastanak sa izvrĆĄnom direktorkom Akcije za ljudska prava (HRA) Teom Gorjanc Prelević i Mirjanom Radović, programskom direktorkom u toj organizaciji.

Razgovarano je na viĆĄe tema u kojima se preklapaju interesovanja i djelovanja institucije ZaĆĄtitnika i HRA, s fokusom na prava lica liĆĄenih slobode, poloĆŸaj novinara i zaĆĄtitu od diskriminacije, a takođe su razmijenjena  miĆĄljenja o postupanju u konkretim slučajevima. Na sastanku je razgovarano i o pripremama izvjeĆĄtaja HRA o poĆĄtovanju ljudskih prava zatvorenika kao i godiĆĄnjem izvjeĆĄtaju NPM-a, koji će biti predstavljeni u toku ovog mjeseca.

Gospođa Gorjanc Prelević je navela da poĆĄtuje pristup i rad Ombudsmana, ali da smatra da u nekim slučajevima preporuke moraju biti oĆĄtrije, u smislu da je potrebno viĆĄe insistirati na kaĆŸnjivosti i traĆŸenju odgovornosti. ZaĆĄtitnik Baković je kazao da u instituciji ne nedostaje profesionalne hrabrosti u postupanju i da se ne libi da traĆŸi i krivičnu odgovornost, kada se za to steknu uslovi. On je naveo da je evidentan porast broja prituĆŸbi koje građani dostavljaju Instituciji i da je za prva četiri mjeseca ove godine već dostignuto 80 % ukupnog broja prituĆŸbi iz proĆĄle godine.

Sagovornici su saglasni da je dobro ơto je organizovan sastanak jer kao subjekti na istom putu-unaprjeđenja i zaơtite ljudskih prava i sloboda, mogu i treba da sarađuju viơe i konkretnije. U tom smislu potvrđeno je i učeơće predstavnika Institucije na viơe događaja koje će uskoro organizovati HRA.