16/2/2018 Slučaj Đurović: saopštenje HRA povodom odluke o ukidanju privremene mjere

15/2/2018 SKUPŠTINA DA SE KAZNI JER NIJE VRATILA ĐUROVIĆA
15/02/2018
20/2/2018 SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE U CRNOJ GORI
20/02/2018

Vijeće Osnovnog suda u Podgorici ukinulo je danas rješenje sudije tog suda koji je prethodno odredio privremenu mjeru i Skupštini Crne Gore naložio da Gorana Đurovića vrati na funkciju člana Savjeta RTCG do konačne sudske odluke.

Vijeće je našlo da je redovni sud nadležan da sudi po Đurovićevoj tužbi protiv Skupštine Crne Gore povodom njegovog razrješenja sa funkcije člana Savjeta RTCG, ali da u tom slučaju nije bilo osnova za privremenu mjeru kojom je Skupštini naloženo da ga vrati na funkciju do konačne odluke suda.

Skupština Crne Gore je u međuvremenu odbila da postupi po odluci suda o privremenoj mjeri u datom roku, a poslanici vladajuće partije, koji su za takvu odluku glasali, javno su saopštavali da sud nije nadležan da sudi o odlukama Skupštine. HRA smatra da je odluka Skupštine da ignoriše sudske odluke na nivou principa istorijski skandal, koji je već poslao veoma štetnu poruku – da se sudske odluke ne moraju poštovati dok god tako kaže politička većina. Ova poruka vodi u anarhiju i suprotna je suštini vladavine prava.

Odluka vijeća Osnovnog suda u Podgorici, u dijelu kojim je potvrđeno da osnovni sud jeste nadležan da sudi u sporovima građana protiv odluka Skupštine Crne Gore, veoma je važna za uspostavljanje pravne sigurnosti. Ovo posebno imajući u vidu krajnje zabrinjavajuće izjave poslanika partije na vlasti koji su tvrdili suprotno.

Međutim, HRA smatra da je ovom odlukom vijeće Osnovnog suda u Podgorici propustilo da obezbijedi djelotvornu pravnu zaštitu, time što je Đurovića suštinski uputilo da čeka nekoliko godina na pravosnažnu presudu o zakonitosti skupštinske odluke, koja će, kada stigne, izvjesno biti sasvim bespredmetna.

Ovakvom odlukom, vijeće Osnovnog suda je omogućilo parlamentarnoj većini da završi svoj politički posao i nezakonito ukloni politički nepodobne članove Savjeta RTCG prije predsjedničkih izbora, a da istovremeno ostavi na raspolaganju sudsku zaštitu protiv odluka Skupštine onda kada “prođe voz” i takva pravda bude beskorisna.

Razlozi današnje odluke vijeća Osnovnog suda u Podgorici o ukidanju privremene mjere su pravno neutemeljeni i krše osnovna prava Gorana Đurovića. Njegov advokat Dalibor Tomović će u najkraćem roku podnijeti žalbu Ustavnom sudu Crne Gore i zatražiti da se obustavi izvršenje odluke o ukidanju privremene mjere u cilju zaštite Ustavom garantovanih prava Gorana Đurovića na djelotvorni pravni lijek, zabranu diskriminacije i slobodu izražavanja.