09/02/2010 Inicijativa za saradnju sa Vladom na temeljnoj reformi krivične i građanske odgovornosti za klevetu i uvredu

2/2/2010 Podnijet zahtjev Vladi za pristup CPT izvještaju na osnovu Zakona o pravu na slobodan pristup informacijama
02/02/2010
10/02/2010 Saopštenje članica i članova Koalicije za REKOM iz Crne Gore o zaključku Savjeta TVCG u vezi prikazivanja filma „Rat za mir“ o opsadi Dubrovnika 1991-1992. godine
10/02/2010

09/02/2010 Inicijativa za saradnju sa Vladom na temeljnoj reformi krivične i građanske odgovornosti za klevetu i uvredu

Akcija za ljudska prava i Novinarsko samoregulatorno tijelo podnijeli su inicijativu Vladi za saradnju na temeljnoj reformi zakonskog uređenja odgovornosti za povredu časti i ugleda u skladu sa evropskim standardima slobode izražavanja, i predložili saradnju: 1) oko organizacije regionalnog okruglog stola na tome bi se razmatrala najbolja evropska iskustva usvajanja standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava u domaći pravni poredak; 2) na izradi nacrta reforme zakona; 3) oko javne rasprave na kojoj bi se razmotrio nacrt reforme, i konačno usvojilo najbolje resenje za primjenu evropskih standarda slobode izražavanja u Crnoj Gori.

Akcija za ljudska prava je u septembru apelovala na Vrhovni sud da usvoji načelne stavove i obezbijedi primjenu standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava posebno u oblasti slobode izražavanja i utvrđivanja odgovornosti za klevetu i uvredu u praksi crnogorskih sudova. Kako se to do danas nije dogodilo, zaključili smo da su odgovarajuće izmjene i dopune zakona jedini siguran način na koji se može obezbijediti primjena ovih standarda u Crnoj Gori. Akcija je proteklih godina aktivno komentarisala presude koje po nasem misljenju nisu bile u skladu sa praksom Suda u Strazburu.

 INICIJATIVA (preuzmite PDF dokument)